Monday, April 17, 2006

Ultima colectie Chic ..un marketing haute-couture care iti bronzeaza creierul!

Nu trebui sa consumi prea multa energie ca sa iti dai seama cum sta situatia vanzarilor de carte in Romania. Ziarele sunt de parere ca in 2005 numarul cumparatorilor de carte din tara noastra reprezinta 10% din numarul total al locuitorilor, ceea ce evidentiaza inca o data situatia gri in care se afla consumul de cultura in Romania de astazi.
Efectele acestei situatii se concretizeaza si in noile orientari pe care le afiseaza editurile autohtone. Simti cum elemtele de marketing se fac vizibile timid in librari prin cartile pe care editurile ti le propun spre lectura.
Din neferice, am intalnit o situatie pe care daca as fi profa de marketing as cataloga-o drept exemplul classic de eroare in marketing- indreptarea spre noi categorii de consumatori, care in realitate nu vor cumpara in veci produsul tau.
In goana nebuna dupa noi consumatori, o editura propune o colectie de carti, sub numele de Chic. Am rasfoit cateva carti viu colorate si mi-am format o parere despre subiectele aduse in discutie. Acestea sunt de genul...blonde irezistibile care traiesc in lumea mondena din America....povesti despre fete urate care ajung sa-si indeplineasca singurul tel in viata, acela de a se marita..shoppingul este viata mea..waaaw!!!
Targetul tinta al acestei colectii este foarte usor de dedus…
Intrebarea mea este..oare chiar credeti domnilor ca o pipita platinata, care se crede Chic va avea timp si interes sa citeasca??? Sunteti de parere ca in drumul ei dinspre solar spre salon va avea destul timp sa scoata din poseta roz (un veritabil fals Prada) cartea si sa citeasca??
In cel mai fericit caz, credeti ca pe plaja din Neptun si Mamaia nu se vor mai vinde la vara Cohelio si se vor vinde cartile Chic cu numai 39,9 Ron bucata???

1 comment:

Anonymous said...

Draga Anca, uite ca te vizitez si eu. Nu sunt de acord cu tine in privinta colectiei Chic. Am citit-o pe toata, de mi-am lasat amicele cu gura cascata, caci ma amuza. Este o forma de relaxare... si eram in Bruxelles cand toata lumea corporatista citea de zor Jurnalul lui Bridget Jones (inainte de aparitia filmului), strambandu-se de ras si comentand a doua zi in fel si chip... Cred ca mare parte din lumea in care noi doua ne invartim se regaseste in colectia asta, dar tu esti mai citita decat media acestei lumi. In fond, cati marketeri cunosti care sa citeasca ceva? Nu mai vorbesc de alti accounti etc.
Cu prietenie.